TandNyt

Snorken

Det skønnes, at op mod 40% af befolkningen i de industrialiserede lande snorker. Når man sover, falder drøbelen tilbage og formindsker luftpassage mellem svælg og næse, og forsnævringen bevirker, at luftstrømmen øges. Området i de øvre luftveje begynder således at vibrere, og denne mekaniske proces fremkalder snorken. Normalt har snorken ingen helbredsmæssige indvirkninger, men taler vi om søvnapnø, har vi med en alvorlig lidelse at gøre. Obstruktiv Apnø er totalt åndedrætsstop – den lukker helt af for passage i luftvejene. Central Apnø betyder, at den centrale åndedrætsbevægelse stopper og der er ingen larmen (snorken) som ved den obstruktive apnø. Ved Hypopnø reduceres luftstrømmen med mere end 50%. Et indeks, AHI, er udtryk for lidelsesgraden. Et indeks på 0-5 er normalt, 5-10 er en mindre lidelse, 10-20 er en mellem lidelse og 20 og derover er derimod en svær lidelse.

Behandling

Silensor-SL er en transparent og virkningsfuld skinne til henholdsvis over- og underkæbe, som bevirker at der kan åndes frit. Den har den funktion, at den formindsker lufthastigheden og bevægelsen i de bløddele, som fremkalder snorken.

Hvem har gavn af Silensor-SL?

Silensor-SL kan med fordel anvendes af alle, hvor snorken opstår p.g.a indsnævring af luftvejene. Er der tale om søvnapnø, bør anvendelsen af Silensor-SL foregå i samarbejde med et søvnlaboratorium. Mennesker med et BMI over 30 bør dog holde sig fra Silensor-SL, da effekten er tvivlsom og i nogle tilfælde slet ikke hjælper. Silensor-SL kan ej heller sættes i en tandløs mund.

Bivirkninger

Der kan opstå spændinger ved indsættelse af Silensor-SL i begyndelsen, men disse aftager hurtigt. Ved fjernelse af Silensor-SL vil der forekomme ændringer i bidet, som om tænderne ikke længere passer sammen. Den følelse ophører også hurtigt. Øget spytsekretion er ikke ualmindeligt i tilvænnings-perioden.

Hvad kan vi gøre for dig?

Her på klinikken tager vi gerne en snak om snorken, og hvis der er relevans for en Silensor-SL, tages et aftryk af overkæbe-/underkæbetænderne og sendes videre til vores tandteknikker, som fremstiller skinnen til dig.