Følsomme tandhalse

 

Omkring 33% af befolkningen lider af isninger i tænderne, oftest følsomme tandhalse. Følsomme tandhalse udvikles, når det bløde tandben (dentin) blottes. Dette kan ske gradvist, hvis dine tænder udsættes for hård og voldsom børstning, måske oven i købet med en hård tandbørste, som vil medføre at tandkødet trækker sig tilbage. En anden årsag til følsomme tandhalse kan komme fra syren i mad og drikke, da den kan blødgøre og slide emaljen ned.

Oftest skal der kun mindre justeringer til for at komme de følsomme tandhalse til livs. Den hårde tandbørste bør skiftes ud med en blød eller mellem tandbørste, og din tandlæge eller tandplejer kan instruere dig i korrekt tandbørstning og vejlede dig i valg af tandpasta. Visse tandpastaer har netop en lindrende effekt på følsomme tandhalse. Tandsyreskader skyldes i høj grad også hyppig indtagelse af syreholdige føde- og drikkevarer, og derfor anbefaler vi at begrænse det antal gange, hvor du udsætter tænderne for syreholdige føde- og drikkevarer, eksempelvis frugt, slik, kage, saft/sodavand mm. Når du enten har spist eller drukket noget syreholdigt, er det en god idé at skylle munden med vand for at neutralisere syren og stoppe angrebet, og behold i øvrigt ikke syreholdige drikkevarer for længe i munden. Vi anbefaler, at man venter med at børste tænder til mindst ½ time efter, at du har spist eller drukket noget syreholdigt, så tandoverfladen får hvile, og børst helst tænder to gange om dagen á tre minutters varighed.

Lider du fortsat af følsomme tandhalse, trods fulgte anbefalinger, kan det være nødvendigt at pensle tandhalsene med en fluor lak, som bidrager til at beskytte tandhalsene og/eller lave en plastik fyldning for at ”skærme” de blotlagte og følsomme tandhalse.

Livet er for kort til tandsmerter, så husk at fortæl os, hvis du har lignende symptomer som ovenfor beskrevet – og lad os hjælpe dig.

Kontakt os

Tandlægerne i Møllegade
Møllegade 11a
3250 Gilleleje
Tlf: 4836 1484
Send os en e-mail >

Privatlivspolitik  >

Åbningstider

Mandag   8.00 - 15.00
Tirsdag    8.00 - 18.00
Onsdag    8.00 - 17.00
Torsdag   8.00 - 18.00
Fredag     8.00 - 16.00

TAndsundhed unden grænser logo

Uden for klinikkens åbningstid er der hjælp hos:

Tandlægevagten
Carlsbergvej 13,
3400 Hillerød
Tlf. 70 25 00 41

Kun åben efter telefonisk aftale.
Telefontid alle hverdage kl.18-19,
Lør, søn og helligdage kl. 9-10 og kl.18-19
Ved spørgsmål eller akut tandskade kan akuttelefonen 1813 benyttes.